In functie de cerintele vremurilor in materie de ecologie si de conservare a mediului se pare ca ne raliem si noi la cerintele internationale in domeniu. Si asta prin programul casa verde 2012, un program care isi propune sa instaleze in mai toate casele mijloace de incalzire ce nu sunt atat de poluante si distructive ca cele clasice. Putem alege astfel intre panouri infrarosu si panouri fotovoltaice ambele fiind in trend acum si pentru ele veti primi conform acestui program reduceri si subventii de la stat. Pentru confortul caminului dvs puteti opta si pentru incalzire in pardoseala acest tip de incalzire permitandu-va sa puteti lasa copii sa se joace pe jos prin casa in timpul iernii fara a va mai face probleme ca racesc pardoseala fiind foarte calda si confortabila.
Ca sa putem insa sa obtinem si energie electrica putem folosi si panouri solare ca principiu ele se bazeaza pe celulele solare ce sunt dispuse una langa alla pantru o absorbtie de energie eficienta. Celulele solare devin mai putin eficiente la temperaturi mai ridicate si instalatorilorii incearcÄ sa ofere o buna ventilatie in spatele panourilor solare. Unele modele recente de panouri infrarosu includ concentratoare, in care lumina este concentrata de lentile sau oglinzi pe o serie de celule mici.Acest lucru permite utilizarea de celule, cu un cost ridicat pe unitatea de suprafaÅ£Ä (cum ar fi arseniurÄ de galiu), intr-un mod eficient. In functie de constructii, panourile fotovoltaice pot produce electricitate dintr-o gama de frecvente de lumina, dar de obicei nu pot acoperi intreaga gama solara (in special, razele ultraviolete, infrarosii si lumina scazua sau difuza). Prin urmare, o mare parte din energia solara este irosita de panouri solare, iar acestea pot oferi randamente mult mai mari daca sunt iluminate cu lumina monocromatica.
Prin urmare, un alt concept de design este de a imparti lumina in intervale de lungimi de unda diferite si conduce grinzile pe celule diferite reglate la aceste zone . Acest lucru a fost proiectat pentru a fi capabil sa creasca eficienta cu 50%.In prezent, cel mai bine a atins rata de conversie lumina soarelui (eficienta panou solar) este de aproximativ 21% în produse comerciale, de obicei mai mici decât cele cu eficienta în celulele lor de izolare. Densitatea de energie a unui panou solar este eficienta descrisa in termeni de putere maximÄ pe unitatea de suprafata, de obicei exprimata in unitati de wati pe metru pÄtrat (W/mp). Cele mai eficiente panouri infrarosu produse in masa au valori de densitate de energie mai mare de 13 W/mp (140 W/m2). Pe langa aceste modalitati de a obtine energia electrica mai exista si centrale cu peleti si pompe cu caldura.
Iar la noi in tara s-a dat drumul acum la programul casa verde, un program care ajuta oamenii de rand sa isi poata achizitiona la pret redus aceste tipuri de panouri sau de centrale ca sa putem usor usor sa economisim resursele mediului nostru si astfel sa pastram si natura mai curata. De aceea aceste lucruri s-ar putea cat de curand sa fie pe lista noastra de cumparaturi si s-ar putea sa nu coste atat de mult pe cate ne imaginam noi. Nu trebuie insa sa ne facem atatea griji in ceea ce priveste mentenanta acestor sisteme pentru ca majoritatea companiilor care le monteaza ofera si servicii de reparatii la domiciliu.
Tags: panouri infrarosu
No comments:
Post a Comment